Čistě veganský dort? Jistě, bude ale drahý, říká šéfcukrářka restaurace SOHO

Méně cukru. Bez ztužovadel a želatiny. Co nejvíce čerstvého ovoce. Jak se cukráři přizpůsobují novým požadavkům a proč cukrářů ubývá? „Když už se přihlásí mladí lidé, tak je často pošlou do nějaké velkovýroby, kde se vyrábí laskonky a indiánky. Tam to dělají po tisících, a to nemůže nikoho bavit,“ říká šéfcukrářka restaurace SOHO Denisa Kuchtová.

Co je pro cukrářku největší noční můrou?

Pro mě je to určitě nedostatek času. To, že bych něco musela dělat narychlo, což samozřejmě s sebou vždycky přináší chyby.

Práci cukrářky si představuji tak, že především ochutnáváte, dohlížíte na provoz. Jak to vlastně funguje v praxi? Co všechno máte na starosti?

Někdy to tak je. Do mé práce patří samozřejmě kontrola všeho a zajištění plynulého chodu cukrárny. Největší součástí mé práce ale je vymýšlení dezertů.

Musíte ladit svoji nabídku také s ohledem na zbytek kuchyně? Máte v tomto ohledu volnou ruku, nebo se přizpůsobujete?

Mám víceméně volnou ruku, ale snažím se dodržovat alespoň sezónnost surovin, protože ráda používám české suroviny. Tím jsem omezená. Také samozřejmě musím brát v úvahu, co preferují hosté.

Cukrařina je hodně o kreativitě. Řekla byste o sobě, že jste kreativní?

Určitě ano, je potřeba.

Kdy se to ve vás zlomilo a řekla jste si, že tohle je ta cesta, kterou se chcete vydat?

Asi to bude první den, kdy jsem byla v cukrárně. Byla jsem tam úplně omylem. Chodila jsem na studijní obor gastronomie, kde jsme měli praxe v hotelové kuchyni. Tam se mě šéfkuchař zeptal, jestli bych nechtěla zkusit cukrárnu a v tu chvíli jsem už věděla, že nebudu chtít dělat nic jiného.

Řemesla se většinou v rodině dědí. Máte nějakou rodinnou tradici v cukrařině?

Vůbec žádnou. Byla to opravdu náhoda.

Co je první myšlenka, která se vám vybaví, když někdo řekne „cukrárna“?

Jako první zážitek je to určitě specifická vůně, která v cukrárně je. Ať už je to vůně něčeho pečeného jako třeba mrkvového dortu nebo vanilky a vanilkových rohlíčků. A také teplo, které v cukrárně panuje.

Popíšete nám svůj typický pracovní den?

Každý pracovní den pro mě začíná kontrolou zásob, které máme. Jestli je všeho dost, v jakém stavu se to nachází a pak se dívám, co je potřeba udělat. Zvlášť, pokud máme nějakou akci, tak vše projít, aby vše proběhlo, jak má.

Jak se do cukrařiny promítají moderní trendy? Musíte se přizpůsobovat?

Není to úplně lehké, často musíte místo běžných surovin nalézt nějakou alternativu. Třeba když potřebujete vyšlehat sníh, standardně se dělá z vaječného bílku. Tak v takovém případě můžeme použít třeba konzervovaný nálev z cizrny a ten vyšlehat. Funguje prakticky stejně. Je to tedy těžší, ale dá se to tím nahradit.

Nebo jsem se setkala s tím, že po mně chtěli čistě veganský dort. To je velké omezení, protože nemůžete použít nic živočišného původu, takže žádná želatina, žádná ztužovadla. Takže jsem ho udělala z banánového korpusu a krém byl z kešu ořechů. Musím tedy říct, že jsou to dražší suroviny, takže s touto stravou to bývá občas finančně náročnější. Ale dá se to udělat, jde jen o to, najít cestu.

Zájem o cukrářské řemeslo klesá. Máte také ten pocit a čím je to v takovém případě způsobené?

Určitě ano, zájem lidí klesá. Možná, že ten počátek všeho je už na té škole, kde když už se přihlásí mladí lidé, tak je často pošlou do nějaké velkovýroby, kde se vyrábí laskonky a indiánky. Tam to dělají po tisících a to nemůže nikoho bavit. Samozřejmě je to základ, kterým si musí každý projít. Tím, že já jsem nešla na obor cukráře, ale na gastronomii, tak jsem toto nezažila.

Dále cukrařině určitě škodí zažité mínění, že je ta práce špatně placená. V mnoha případech tomu tak je, ale jsou i cukráři, především ti hoteloví nebo restaurační, kteří se mají docela dobře. Zkrátka není cukrář jako cukrář. Ostatně podobné to asi bude v každém oboru.

Vy jste v mladém věku na velmi pěkné pozici v prestižní restauraci. Jak se to člověku povede, dostat se k takové práci?

Už od patnácti se cukrařině věnuji a v podstatě každé prázdniny jsem trávila v práci. Myslím si o sobě, že mám dobré organizační schopnosti a umím vést lidi k nějakému společnému cíli. Je to ale především o tom, že jsem neseděla doma, ale chodila po různých restauracích a hotelech, abych načerpala co nejvíce inspirace.

Je ve vašem oboru důležité sledovat i zahraniční trendy a třeba i vycestovat na nějakou stáž?

Nemyslím si, že je to vyloženě nutné, každopádně je to velký bonus. V České republice mohou některé informace nebo suroviny chybět. Myslím si, že klidně stačí pouze zajít do jiného podniku a uvidíte jiné způsoby a jiná zpracování. To by mohlo stačit.

Nabíráte k vám do SOHO studenty na praxi?

V současnosti nespolupracujeme s žádnou školou. Občas k nám zavítá nějaký kuchař, který se rád přiučí něčemu novému ve svém řemeslu. Do budoucna se taková praxe může lidem hodit, když si třeba budou chtít otevřít vlastní restauraci. Taková zkušenost je k nezaplacení.

Jaké zákusky jsou v dnešní době nejoblíbenější? Je to česká tradice nebo nějaké moderní cizí zákusky?

Myslím si, že to jsou pořád ty klasické české zákusky. Lidé je tu pořád mají rádi. Dále vede také nějaké exotické ovoce. Hodně je oblíbené třeba mango a pak samozřejmě čokoládové dezerty.

Co vy a cukr u vás v kuchyni? Snažíte se jít době naproti a omezovat jej ve svých výrobcích?

Je to tak na půl. A to z toho důvodu, že ne každý host striktně drží zdravý životní styl. Chci ale samozřejmě vyhovět i těm druhým hostům, kteří mají radši jednoduché dezerty, které neobsahují tolik cukru.

Jsou nějaká pravidla, která musí cukrář za každou cenu dodržovat?

To je těžká otázka, takových věcí je opravdu mnoho. Pro mě osobně je potřeba, aby cukráři byli trpěliví. Ta práce se nesmí zjednodušovat, je tudíž velmi časově náročná. Je také dobře, když cukráři mají chuť se pořád zdokonalovat a zajímají se o suroviny, se kterými pracují. To jsou asi ty nejdůležitější bo­dy.

Co máte na vaší práci nejraději?

Kreativitu a volnost. To, že máte možnost něco vytvářet.

Doporučila byste cukrařinu mladým lidem?

Určitě ano, je to velmi kreativní práce. Pracovních míst je v tomto oboru hodně. Je potřeba se ale dobře dívat na to, do kterého podniku jít. Z toho důvodu, že ne všude třeba mají ideální vybavení, takže se tam potom cukrář trápí. Není to jednoduché dělat všechno pouze z ruky. Ale je to moc hezká práce.

Hledáte práci či brigádu?

Podívejte se na aktuální inzeráty práce či brigád.

Hledáte zaměstnance?

Vyzkoušejte efektivní inzerci s JenPráce.cz.

Další rozhovory a články z poradny JenPráce.cz

Jak správně změnit délku pracovní doby

Jak správně změnit délku pracovní doby

Potřebujete zaměstnanci změnit pracovní dobu? Pokud je pracovní doba součástí pracovní smlouvy, potřebujete souhlas dotčeného zaměstnance. Je-li pracovní doba určena vnitřní směrnicí, můžete délku pracovní doby změnit. Pojďte se s námi na jednotlivé…
Doporučující dopis od zaměstnavatele

Doporučující dopis od zaměstnavatele

Doporučující dopis do zaměstnání může být klíčový při rozhodování vašeho nového zaměstnavatele. Z dopisu zjistí, jaké jsou vaše silné stránky, na jakých projektech jste pracovali, jak jste zapadli do současného týmu a mnohem více.
Výhody a nevýhody sdíleného pracovního místa

Výhody a nevýhody sdíleného pracovního místa

Víte, že novela zákoníku práce přinesla sdílené pracovní místo? Sdílení pracovního místa znamená, že minimálně dva zaměstnanci se střídají na stejném pracovním místě a dohromady svými částečnými úvazky pokryjí pracovní úvazek celý. Představíme vám…
Vaše práva při zrušení dovolené zaměstnavatelem

Vaše práva při zrušení dovolené zaměstnavatelem

Zaměstnavatel určuje čerpání dovolené svých zaměstnanců. Zjistěte, kdy může zaměstnavatel zrušit dovolenou, i tu, kterou již máte zaplacenou, nebo vás v průběhu dovolené z ní odvolat zpět do práce. Ukážeme vám, co všechno následně zaměstnavatel musí…
Co dělat, když vám zaměstnavatel nezaplatil

Co dělat, když vám zaměstnavatel nezaplatil

Poradíme vám, co dělat, když zaměstnavatel neplatí mzdu a co dělat, když zaměstnavatel neplatí sociální a zdravotní pojištění. Nevyplacená nemocenská? I s tím vám poradíme. Dozvíte se také, jak správně podat stížnost na zaměstnavatele.
Půjčka zaměstnanci jako benefit společnosti

Půjčka zaměstnanci jako benefit společnosti

Zvažujete nový benefit pro své zaměstnance? Co například půjčka pro zaměstnance! Zjistěte, jaké typy půjček můžete zaměstnancům poskytnout, jaké jsou daňové dopady jednotlivých typů půjček.
Jak podat insolvenční návrh na zaměstnavatele

Jak podat insolvenční návrh na zaměstnavatele

Poradíme vám, jak podat insolvenční návrh na zaměstnavatele, který vám například nevyplácí vaši mzdu nebo odstupné. Máte dvě možnosti, jak své peníze získat zpět. V článku najdete i vzor insolvenčního návrhu.
Proč mít připravenou pracovní náplň + VZOR

Proč mít připravenou pracovní náplň + VZOR

Pracovní náplň, se kterou zaměstnance prokazatelně seznámíte, vám pomůže s určením konkrétních povinností, které má zaměstnanec zastávat. Poradíme, kdo pracovní náplň připravuje, v jakých případech ji může zaměstnavatel změnit či doplnit. Získáte…
Dvě zaměstnání současně - daně, nemocenská

Dvě zaměstnání současně - daně, nemocenská

Chcete si přivydělat a máte dvě zaměstnání? Můžete mít ke své pracovní smlouvě uzavřenou dohodu u svého stávajícího zaměstnavatele, pokud práce na dohodu bude jiná než ta, kterou děláte na základě pracovní smlouvy. Nebo můžete mít zaměstnavatele dva…
Co dělat, když zaměstnanec nepřišel do práce

Co dělat, když zaměstnanec nepřišel do práce

Zjistěte, kdy je absence zaměstnance považována za neomluvenou, jak správně má zaměstnanec svou nepřítomnost v práci omlouvat a jaké kroky zaměstnavatel může uskutečnit.
Ideální práce při rodičovské dovolené

Ideální práce při rodičovské dovolené

Zjistěte, jaký můžete mít přivýdělek na rodičovské dovolené, aniž byste ztratili nárok na rodičovský příspěvek. Pomůžeme vám rozhodnout se, jestli je lepší dohoda nebo OSVČ. O rodičovský příspěvek při zaměstnání nemůžete přijít, pokud splníte…
Proč mít výstupní list zaměstnance + vzor

Proč mít výstupní list zaměstnance + vzor

Výstupní list ze zaměstnání nepatří mezi povinné dokumenty, ale pro ochranu zaměstnavatele i zaměstnance jej doporučujeme připravit pro každého zaměstnance, kterému končí pracovní poměr ve vaší společnosti. Ukážeme vám, jak vypadá výstupní list ze…

Podívejte se i na naše pracovní nabídky:

  • Mladá Boleslav
  • BUVEUS s.r.o.
  • 18 900 – 30 000 Kč
  • Plný úvazek
  • Vhodné pro cizince
Zveřejněno: 25. března
  • Světec
  • Václav Vodrážka
  • od 35 000 Kč
  • Plný úvazek
Zveřejněno: 26. března
  • Hodonín
  • Montpetrol - Plus, s.r.o.
  • od 30 000 Kč
  • Plný úvazek
Zveřejněno: 4. března
  • Frýdek-Místek
  • Trenkwalder a.s.
  • 25 500 – 30 000 Kč
  • Plný úvazek
Zveřejněno: 11. dubna
  • Držovice
  • WEI LE s.r.o.
  • od 21 800 Kč
  • Plný úvazek
  • Vhodné pro cizince
Zveřejněno: 2. dubna
  • Dolní Rychnov
  • FRENZELIT s.r.o.
  • 22 900 – 30 000 Kč
  • Plný úvazek
  • Vhodné pro cizince
Zveřejněno: 12. března
  • Nový Knín
  • Veselé zoubky MUDr. Jiřina Jandová s.r…
  • od 24 100 Kč
  • Plný úvazek
  • Vhodné pro cizince
Zveřejněno: 1. března
  • Plzeň
  • SOLITAIRE s.r.o.,
  • 21 000 – 23 000 Kč
  • Plný úvazek
Zveřejněno: 18. března
  • Kralice nad Oslavou
  • PAVEL DVOŘÁK
  • od 21 300 Kč
  • Plný úvazek
  • Vhodné pro cizince
Zveřejněno: 7. března
  • Prostějov
  • Neat Houses-Rodinné domy s.r.o.
  • 35 000 – 43 000 Kč
  • Plný úvazek, Zkrácený úvazek
  • Vhodné pro absolventy
    Benefity:
  • Sickdays
  • Finanční bonusy / prémie
  • Pružná pracovní doba
  • Pracovní zařízení (mobil, PC, notebook...)
  • Služební auto
  • Kafetérie
  • Příspěvek na stravování
Zveřejněno: 11. dubna
Nutně vás hledají
  • Veselí nad Lužnicí
  • MABA Prefa spol. s r.o.
  • od 27 000 Kč
  • Plný úvazek
Zveřejněno: 6. března
  • Úherce, Plzeň-sever
  • Faurecia Plzeň, s.r.o.
  • 24 000 – 27 500 Kč
  • Plný úvazek
  • Vhodné pro cizince
Zveřejněno: 9. dubna
  • Ostrava
  • Tippawan T&R s.r.o.
  • od 21 300 Kč
  • Plný úvazek
  • Vhodné pro cizince
Zveřejněno: 12. února
  • Most
  • VATHO s.r.o.
  • 30 000 – 35 000 Kč
  • Plný úvazek
Zveřejněno: 29. března
  • Teplice
  • ZAZA PACK FACTORY s. r. o.
  • od 19 500 Kč
  • Plný úvazek
  • Vhodné pro cizince
Zveřejněno: 26. března
  • Stráž pod Ralskem
  • Senar Camci
  • 21 300 – 22 000 Kč
  • Plný úvazek
  • Vhodné pro cizince
Zveřejněno: 19. ledna
  • České Budějovice
  • Stavitelství Luňáček s.r.o.
  • od 25 560 Kč
  • Plný úvazek
  • Vhodné pro cizince
Zveřejněno: 26. března
  • Hradec Králové
  • JIE HUA EUROPE s.r.o.
  • od 21 900 Kč
  • Plný úvazek
  • Vhodné pro cizince
Zveřejněno: 5. března
  • Koryčany
  • DŘEVOPODNIK HAUSNER s.r.o.
  • 45 000 – 50 000 Kč
  • Plný úvazek
Zveřejněno: 22. února
  • Mladá Boleslav
  • VANDESSA s.r.o.
  • od 18 900 Kč
  • Plný úvazek
  • Vhodné pro cizince
Zveřejněno: 8. dubna

Pracovní portál JenPráce.cz provozuje Coweo

© 2016–2024 Coweo Technologies s.r.o., všechna práva vyhrazena